Zapiekanka z brukselką (Casserole with Brussels Sprouts)

English version below

Sezon na młode ziemniaczki uważam za otwarty! Przepisu na standard w postaci ziemniaczki + mizeria + jajko sadzone wstawiać nie trzeba, ale na zapiekankę może się przydać 😉

zapiekankaSkładniki:

  • 450 g mrożonej brukselki
  • 10 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 12 młodych ziemniaków
  • świeży koperek
  • 1 puszka pomidorów (ok. 500 g)
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatolowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • odrobina twardego sera
  • olej

Przygotowanie:

Ziemniaki oczyszczamy ze skórki za pomocą ostrej gąbki i gotujemy na parze razem z brukselką przez 25 min. Przyprawy mieszamy (oprócz koperku). Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki – przyprawy – cebula – pieczarki – brukselka – przyprawy – pomidory – cebula – ziemniaki – przyprawy – starty ser. Wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na 40 min. Gotowe posypujemy świeżym koperkiem


Ingredients:

  • 450 of frozen brussel sprouts
  • 1 small onion
  • 10 mushrooms
  • 12 baby potatoes
  • fresh dill
  • 1 tin of chopped tomatoes (500 g)
  • salt
  • pepper
  • ½ tsp of cumin
  • ½ tsp of nutmeg
  • 2 tsp of sweet pepper
  • pinch of hot pepper
  • a little bit of hard cheese
  • vegetable oil

Directions:

Preheat the oven to 170°C. Peel the potatoes and steam with the brussels sprouts for 25 minutes. Combine all the seasonings (except the dill). Peel and slice the onion and the mushrooms. Slice the cooked potatoes. Add the vegetable oil to the glass casserole. Place a layer of: potatoes – seasonings – onion – mushrooms – brussels sprouts – seasonings- tomatoes – onion – potatoes – seasonings – cheese. Bake for 40 min. Serve with the fresh dill.

Reklamy

6 thoughts on “Zapiekanka z brukselką (Casserole with Brussels Sprouts)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s