Tarta brokułowa

Moi Kochani, niestety w kreatywnym natchnieniu dopiero w trakcie ugniatania ciasta przypomniałam sobie, o mierzeniu składników. Dlatego dziś mam dla Was przepis na farsz do tarty, a spód możecie zrobić na przykład jaglany (jak TU) lub dowolny, najlepiej pełnoziarnisty. Pamiętajcie jedynie o przyprawieniu również ciasta, na przykład kuminem, czosnkiem w proszku, pieprzem, papryką. Jestem wielką zwolenniczką dodawania przypraw nie tylko do farszy! Politykę tą stosuję również przy naleśnikach i pizzy 😉

tartaSkładniki:

  • ½ brokuła
  • 150 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 100 g sera brie
  • pieprz
  • sól
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ czerwonej papryki
  • 6 suszonych pomidorów
  • 30 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Brokuła płuczemy, dzielimy na cząstki i gotujemy na parze przez 10 minut.  Śmietanę, mleko, ser, posiekany czosnek i przyprawy blendujemy na masę. Na ułożonym w formie spodzie od tarty układamy brokuła, pokrojoną paprykę i pokrojone suszone pomidory. Zalewamy warzywa przygotowaną wcześniej masą i posypujemy z wierzchy orzechami włoskimi. Pieczemy w 180° C przez około 25 minut.

Reklamy

One thought on “Tarta brokułowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s