Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem (Roasted Pumpkin Soup)

English version below

♥ Dynia z jabłkiem to jest to! Nadaje ono kwaskowego smaku i sprawia, że zupa nie jest mdła. Do tego aromatyczne przyprawy, kremowa faktura – i mamy wszystko co dobrej zupie jest potrzebne ♥

zupa dyniowaSkładniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka liści curry
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1,5 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku z mango lub 1 łyżka soku z cytryny
  • ⅕ łyżeczki tahini
  • sól

Przygotowanie:

Dynię i jabłko obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżką oleju i pieczemy w 180°C przez 35 min. Marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, liście curry, koper włoski, szałwię i miętę gotujemy w 1,5 l wody przez 1,5 godz., a następnie odcedzamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a chilli kroimy w kosteczkę, zostawiamy na 10 minut. Czosnek i chilli podsmażamy na łyżce oleju. Pokrojoną dynię, czosnek, chilli, tahini i pozostałe przyprawy dodajemy do czystego bulionu i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.


Ingredients:

  • 1 butternut squash
  • 1 sour apple
  • 2 tbsp of vegetable oil
  • 2 carrots
  • 1 parsley root
  • 2 bay leaves
  • 1 tsp of curry leaves
  • 1 tsp of fennel seeds
  • 1 tsp of sage
  • 1 tsp of peppermint
  • 1,5 l of water
  • 5 cloves of garlic
  • ½ chili pepper
  • pepper
  • 1 tsp of sweet pepper
  • ½ tsp of nutmeg
  • pinch of ginger
  • pinch of cinnamon
  • ½ tsp of turmeric
  • 1 tsp of dried mango powder or 1 tbsp of lemon juice
  • ½ tsp of tahini
  • salt

Directions:

Preheat the oven to 180°C. Peel and dice the butternut squash and apple and combine with 1 tbsp of oil, Bake for 45 minutes. Cook the carrots, parsley root, bay leaves, curry leaves, fennel seeds, sage and peppermint with 1,5 l of water for 1,5 hour. Strain out the solids. Squash the garlic and chop the chilli (leave it for 10 min.). Add the oil to a saucepan and preheat it, add the garlic and chili and cook for 1,5 min. Add the baked butternut squash, apple, garlic, chilli, tahini and the rest of seasonings to the pure vegetable broth. Blend all ingredients until smooth.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s