Twarożek migdałowy (Almond Cream Cheese)

English version below

Twarożek jest idealny do kanapek, nawet tych czysto warzywnych. Posmarowałam nim podsmażone plastry bakłażana, a na wierzchu położyłam pomidora i oliwkę. Pycha!

twarożek migdałowySkładniki:

  • 150 g obranych migdałów
  • 50 g płatków ryżowych
  • 25 g otrębów owsianych
  • 150 ml wrzątku
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 1 ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki sumaku
  • ⅓ łyżeczki czarnuszki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

Jeśli mamy pod ręką tylko migdały w skórce, to zalewamy je wrzątkiem i po 2 godzinach obieramy. Obrane migdały blendujemy na proszek, dodajemy 100 ml wody i blendujemy razem. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. Płatki ryżowe i otręby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy z migdałami i przyprawami i sokiem z cytryny, przy czym czarnuszkę wcześniej rozdrabniamy w moździeżu. Gotowe!


Ingredients:

  • 150 g of peeled almodns
  • 50 g of rice flakes
  • 25 g of oat bran
  • 150 ml of boiling water
  • 100 ml of water
  • 2 tbsp of lemon juice
  • salt
  • 1 ½ tsp of smoked sweet paprika powder
  • ½ tsp of smoked hot paprika powder
  • ½ tsp of sumac
  • ⅓ tsp of nigella seeds
  • ½ tsp of garlic powder

Directions:

Blend the almonds and in a blender until roughly ground, add 100 ml of water and place in the fridge for 1 hour. Cover the rice flakes and oat bran with boiling water and cool it down. Combine the rice flakes and oat bran with almonds, lemon juice and seasonings (crush the nigella seeds at first) in the  blender.

Reklamy

2 thoughts on “Twarożek migdałowy (Almond Cream Cheese)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s