Zupa z soczewicy (Lentil Soup)

English version below

Co prawda na nadejście mrozów się nie zapowiada, ale rozgrzewającą zupę z soczewicy zawsze można sobie zaserwować 🙂

zupa z soczewicy

Składniki:

  • 1 ¼ szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l wody
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżeczki pikantnego curry w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów ziemnych
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku z mango (lub łyżka soku z cytryny)

Przygotowanie:

Soczewicę moczymy przez kilka godzin (w przypadku czerwonej nie jest to czynność konieczna), a następnie płuczemy. Soczewicę i pokrojone suszone pomidory wrzucamy do 1,5 l gotującej się wody.  Gotujemy przez 15 min. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę i razem podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Warzywa i przyprawy dodajemy do soczewicy. Powoli wsypujemy mąkę jaglaną, tak aby powstały małe grudki (kluseczki), dodajemy orzeszki ziemne, a na końcu 2 łyżki oliwy.


Ingredients:

  • 1 ¼ cup of red lentils
  • 1 parsley root
  • 2 carrots
  • 3 tbsp of olive oil
  • 4 cloves of garlic
  • 1 ½ l of water
  • 4 dried tomatoes
  • 2 tsp of hot curry powder
  • 1 tsp of sweet pepper powder
  • black pepper
  • salt
  • 3 tbsp of millet flour
  • 2 tbsp of crushed peanuts
  • 1 tsp of dried mango powder

Directions:

Soak the lentils for 1-2 hours and rinse. Peel and grate carrots and parsley. Squeeze garlic. Add one tbs of olive oil to a saucepan and preheat it, add the carrot, parsley and garlic. Boil the water and add the lentils and dried tomatoes. Cook for 15 minutes and add carrots with parsley and garlic, add spices. Add the millet flour slowly, add peanuts and 2 tbsp of olive oil.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s