Sos porowy (Leek Sauce)

English vershion below

Pora na pora za gryczaną kaszą 🙂 Szybkie, smaczne i zdrowe danie – w sam raz aby wrzucić na patelnię po pracy 🙂

sos porowySkładniki:

  • 3 pory
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego chrzanu
  • 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 5 suszonych pomidorów.

Przygotowanie:

Pory kroimy w pół-talarki i podsmażamy pod przykryciem na oliwie z rozgniecioną w moździerzu kolendrą, aż do zmięknięcia. Dodajemy pieprz, chrzan, zioła, ocet balsamiczny i pokrojone suszone pomidory. Wszystko mieszamy i podajemy z kaszą gryczaną.


Ingredients:

  • 3 leeks
  • 1 tsp of coriander seeds
  • 1 tbsp of olive oil
  • black pepper
  • 1 tsp of horseradish powder
  • 2 tsp of dalmatian herbs
  • 1 tsp of balsamic vinegar
  • 1 tsp of dried parsley
  • 5 halves of dried tomatoes

Directions:

Slice the white and light green parts of leeks and dried tomatoes. Add the olive oil to a saucepan and preheat it, add the leeks and crushed coriander. Simmer with the lid on until smooth. Add pepper, horseradish, herbs, vinegar and dried tomatoes. Serve with buckwheat groats.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s