Tarta jaglana z burakami (Millet Tart with Beetroots)

English version below

Każdy z nas wie, że buraczki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe, między innymi ze względu na swoje krwiotwórcze właściwości, które zawdzięczają żelazu i kobaltowi. Ponadto są źródłem takich dobroczynnych minerałów, jak wapń, potas, fosfor i magnez oraz witamin A, C, B1. Jak zwykle zainteresowanych odsyłam do lektury 😉 (TUTAJ)

tartSkładniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g buraczków
  • 2,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki mleka owsianego lub wody
  • 1 łyżeczka koperku
  • 50 g rukoli
  • 1 porcja sosu chrzanowo-migdałowego (przepis TUTAJ)

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na parze ze szklanką wody i łyżką oleju przez ok. 30 min. Razem z kaszą możemy umieścić w parowarze buraczki. Kaszę nieco studzimy, a ugotowane buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Siemię lniane z przyprawami zalewamy 3 łyżkami wrzątku, napęczniałą papkę dodajemy do ugotowanej kaszy i blendujemy, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę wody lub mleka owsianego. Formę do tarty natłuszczamy, wykładamy na nią masę jaglaną, na wierzch kładziemy starte buraki, a na nie sos chrzanowo-migdałowy. Z wierzchu posypujemy koperkiem. Pieczemy w 180°C przez ok. 30  min. Upieczoną tartę posypujemy z wierzchu świeżą rukolą.


We all know that the beetroots are not only delicious but also healthy, because they are good to increase hemoglobin. They also contain potassium, magnesium and iron as well as vitamins A, B6 and C, and folic acid. You can find more informatios HERE.

Ingredients:

  • 200 g of millet groats
  • 1 cup of water
  • 1 tbsp of vegetable oil
  • 300 g of beetroots
  • 2,5 tbsp of instant flaxseed
  • 1 tsp of coriander
  • ½ tsp of cumin
  • ½ tsp of nutmeg
  • salt
  • black pepper
  • 3 tbsp pf boiling water
  • 3 tbsp of oat milk or water
  • 1 tsp of dill
  • 50 g of rocket
  • 1 portion of horseradish almond dip (recipe HERE)

Directions:

Cook millet groats with vegetable oil and 1 cup of water in steamer for about 30 minutes (until tender). You can also cook beetroots in steamer while you cook millet groats. Chill millet groats, peel and grate cooked beetroots. Cover the flaxseed and seasonings with 3 table spoons of boiling water. Add flaxseed to millet groat and blend them in food processor. If the dough is too thick add more water or oat milk. Lightly grease your tart pan with vegetable oil. Press the dough firmly and evenly into the tart pan. Arrange the beetroots on the top of the dough, add the horseradish almond dip and sprinkle with the dill. Then put the tart in the preheated oven (180°C) for approximately 30 minutes. Arrange fresh rocket on the top of the baked tart.

Reklamy

4 thoughts on “Tarta jaglana z burakami (Millet Tart with Beetroots)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s