Sałatka z grillowaną gruszką na szpinaku (Grilled Pear and Baby Spinach Salad)

English version below

Szpinak jest bogaty w przeciwutleniacze (beta-karoten, witaminę C i luteinę) oraz składniki mineralne. Jeśli dodamy do niego bogatą w witaminy (A, B1, B2, B6, C i PP) i minerały (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo) gruszkę otrzymamy pyszny i zdrowy posiłek, który pozytywnie wpłynie na nasz układ pokarmowy, krążenia, drogi moczowe oraz – przy współpracy migdałów – na pracę mózgu. Jeśli więc czeka nas wysiłek intelektualny, ta lekka i energetyzująca sałatka będzie idealna.

saladSkładniki

  • 75 g szpinaku
  • 1,5 pomidora
  • 1 mała gruszka
  • 6 plasterków cukinii
  • 3 łyżeczki twarożku koziego
  • garstka migdałów

Dressing

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki kolendry
  • plasterek chilli
  • 2 listki świeżej mięty
  • odrobina miodu
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Szpinak opłukać i wysuszyć. Cukinię i gruszkę w plasterkach zgrillować. Uprażyć zmiażdżone migdały. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Połączyć składniki dressingu i wstawić go na 20 min. do lodówki, po tym czasie polać nim sałatkę.


Thanks to a combination of spinach, a pear and almonds we get a fantastic meal, which is good for our brains, digestive system and circulation system. The salad contain i.a. beta carotene, antioxidants, vitamins: A, B1, B2, B6, C i PP and minerals: potassium, phosphorus, calcium, magnesium, sodium, copper, iron. So if you are going to study or if you have to concentrate, try this 🙂

Ingredients:

  • 75 g of spinach
  • 1 and ½ tomato
  • 1 small pear
  • 5 slices of zucchini
  • 3 tsp of spreadable goat cheese
  • smattering of almonds

Salad dressing

  • 2 tbsp of sesame oil
  • 1 tsp of lemon juice
  • 1 tbsp of water
  • 1 flat tsp of thyme
  • ½ tsp of coriander
  • 1 slice of chili pepper
  • 2 leaves of peppermint
  • a little bit of honey
  • black pepper
  • salt

Directions:

Wash and dry spinach. Grill sliced zucchini and pear. Roast crushed almonds in pan. Arrange spinach greens and other ingredients on a plate. Combine all ingredients of salad dressing and put it in the fridge for 20 minutes. Drizzle the salad dressing over the salad.

Reklamy

One thought on “Sałatka z grillowaną gruszką na szpinaku (Grilled Pear and Baby Spinach Salad)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s